Hulmursisolering; mineraluld, EPS eller papiruld?

Hvis dit hus skal efterisoleres, så er der et væld af materialer at vælge imellem. De tre mest populære materialer er mineraluld, EPS og papiruld – i nævnte rækkefølge. Men hvad er fordele og ulemper ved de forskellige materialer?

Vi har talt med Efterisolering Danmark, der har specialiseret sig i loft- og hulmursisolering, og som derfor er godt ind i de forskellige materialer. Ud fra vores dialog har vi sammensat en lille guide, der fører dig ind i verdenen af isoleringsmaterialer, og som forhåbentlig efterlader dig med et dækkende grundlag til at træffe den rette beslutning.

Vil du læse mere om Efterisolering Danmark, kan finde dem her: efterisoleringdanmark.dk/hulmursisolering.

Mineraluld

Mineraluld dækker over både sten- og glasuld, og det er den mest brugte form for isoleringsmateriale på vores breddegrader. Mineralulden er fremstillet af et spundet sten- eller glasmateriale, som kan bruges til hulmursisolering i en granuleret udgave. Det har gode isolerende egenskaber, ligesom det ikke påvirkes af vand eller kan brænde.

EPS

Ekspanderbart polysyren (EPS) – bedre kendt som flamingo – ligger næstøverst på listen over mest brugte isoleringsmaterialer i Danmark. Det er et oliebaseret plastprodukt, der skummes op, så det bliver fyldt med luft. Materialet har meget gode isolerende egenskaber, og det opsuger ikke fugt. Til hulmursisolering anvendes materialet i en granuleret form.

Ved brug af flamingo skal man være opmærksom på, at det er brandfarligt og desuden udvikler giftig røg. Derfor må det kun anvendes på steder, hvor materialet er pakket godt ind, fx bag murstenene i en hulmur. Vælger du flamingogranulat i dine hulmure, så skal du være opmærksom, når du borer huller i væggen, fordi det kan få kuglerne til at løbe ud.

EPS tilsat grafit

Gennem de seneste år er det foregået en massiv udvikling af den EPS, der bruges til hulmursisolering, og det har resulteret i et materiale, der kaldes EPS tilsat grafit. Ved at tilføre grafit, forbedres isoleringsværdien med 20 %, og samtidig benyttes en særlig lim i materialet, der gør det formstabilt, når det er kommet på plads i hulmuren. Det løser problemet med kugler, der render ud af de borede huller i væggen.

Papiruld

Papiruld – eller papirisolering – vinder mere og mere frem herhjemme. Det gør det blandt andet, fordi det er et bæredygtigt materiale i forhold til ovenstående. Det er fremstillet af gamle aviser, hvorefter det er tilsat forskellige salte og brandhæmmende midler, der reducerer brændbarheden og beskytter mod fugt, mug og skimmel.

Isoleringsmaterialet har gode isoleringsegenskaber, og det holder godt på varmen, ligesom det både kan optage og afgive fugt. Du skal dog være opmærksom på, at ved bygninger der er ekstra belastet af fugt, fx hvis formuren er utæt, så er det en dårlig idé at bruge papiruld. Det skyldes, at den bliver påvirket af fugten, og det er ikke anbefalelsesværdigt i større stil.

Hvad vælger du?

Er du kommet nærmere en beslutning om, hvilket materiale der skal bruges til din hulmursisolering? Alternativt kan du ringe efter en energirådgiver, der ikke bare kan give dig gode råd om det bedste valg af isoleringsmateriale i din situation – han kan også rådgive dig i forhold til, hvordan du skal gribe selv isoleringsarbejdet an.